Pro Deo  |  Gefinancierde rechtsbijstand

Indien jouw inkomen en vermogen onder een bepaalde grens valt, kun je in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand. Dat heet een toevoeging, maar wordt vaak “pro deo” genoemd. Het betekent dat één van ons als advocaat aan jou wordt toegevoegd. De aanvraag voor gefinancierde rechtsbijstand doen wij voor jou. In de meeste gevallen moet je wel een (eenmalige) eigen bijdrage betalen. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van je inkomen.

Raad van Rechtbijstand

Op de website van de Raad voor Rechtsbijstand kun je de inkomensgrenzen en de hoogte van de eigen bijdrage vinden (zie www.rechtsbijstand.nl). Deze grenzen veranderen elk jaar. Er wordt gekeken naar het inkomen en vermogen van 2 jaar geleden. Was je inkomen en/of vermogen 2 jaar geleden aanzienlijk hoger dan op dit moment, dan kan het zijn dat je na een verzoek tot herbeoordeling (peiljaarverlegging) toch in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. Dit zullen we ook met jou bespreken, zodat wij altijd rekening houden met jouw financiële situatie.

Uurtarief of vast bedrag

Indien jouw inkomen en/of vermogen hoger is dan de grenzen die daarvoor gelden (zie www.rechtsbijstand.nl), dan kom je niet in aanmerking voor “pro deo” werkzaamheden of gefinancierde rechtsbijstand. Dat betekent dat wij ons uurtarief in rekening brengen. Per zaak zullen wij overleggen over het uurtarief dat wij hanteren. Dat kan variëren van € 175,= tot € 250,= exclusief BTW (21%).

Ons standaarduurtarief is € 225,= per uur (excl. BTW). Afhankelijk van het soort zaak en jouw financiële situatie kunnen we een ander uurtarief of een vast bedrag overeenkomen.

 

Bekijk hier strafrechtelijke zaken >> waar wij ons mee bezig houden.